İş Makineleri Kaça Ayrılır
Üstyapı, altyapı, karayollarının yapımı, bakımı ve onarımı, su yapılarının inşaatları, toprak kazımı, yükleme ve yayılım gibi işlerde çok amaçlı bir şekilde kullanılan makinalara iş makinaları denilmektedir.
İş makineleri, inşaat ve yapı sektörlerinde farklı işlerde kullanılmakta olan çok amaçlı makinalardır. İş makineleri genellikle paletli ve lastikli olacak şekilde ikiye ayrılmaktadır.
Yapılan işe bağlı olarak loder, bekoloder, ekskavatör, silindir, greyder, skreyper, dozer ve bunlara benzer diğer iş makinaları olarak gruplandırılabilmektedir. İş makinaları inşaat gibi birçok alanda insan gücünün yetemeyeceği noktalarda kolaylık sağlamaktadır.
2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunda yapılan açıklamaya göre iş makinaları; Yol inşaat makinaları ile benzeri tarım, sanayi, milli savunma, bayındırlık ile çeşitli ekipmanlar monte edilmiş karayolunda insan, hayvan, yük taşıma işlerinde kullanılan motorlu araçlar olarak değerlendirilmektedir.
İş Makinaları Nasıl Sınıflandırılmaktadır?
İş makinalarının kendi arasında bir sınıflandırma şekli bulunmaktadır. İş makinaları sınıfına giren makinalar arasında şunlar yer almaktadır;
- Ekskavatör (Kazı Makinaları)
- Loder (Yükleyici)
- Bekoloder (Kazıcı – Yükleyici)
- Dozer
- Greyder
- Damperli Kamyon
- Skreyper
- Mini Yükleyiciler
- Beton Transmikseri
- Beton Pompası
Yukarıda sıralamış olduğumuz makinalar iş makinaları sınıfına girmektedir. Endüstriyel makine sınıfına giren makineleri ise şu şekilde sıralamak mümkün olacaktır;
- Forklift
- Temizlik Makinası
- Kompresörler
- Jenaratörler
- İstif Makinası
Endüstriyel makinalardan sonra ise yol ve asfalt makinalarının olduğu sınıf yer almaktadır. Yol ve asfalt makinalarını da şu şekilde sıralayabiliriz;
- Finişir
- Yol Silindiri
- Freze
İş makinaları çok amaçlı kullanılabilmektedir. Bu nedenle de birçok alanda iş makinalarını görmekteyiz. İş makinaları sürekli olarak kullanılan makinalar olduğundan ve ağır şartlar altında çalıştığından zamanla performansını kaybedebilmektedir. Bu noktada Kompar makine iş makinalarının bakım ve onarım işlerinde sizlere destek olmaktadır.
Çok amaçlı olarak kullanılan iş makinalarında oluşabilecek arızalarda kullanılması gereken yedek parçalar için Kompar Makina firmasını gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz.
Güvenilir ve kaliteli hizmet almak için web siteyi inceleyerek iletişim numaralarından daha fazla bilgi alma imkanından yararlanabilirsiniz.
Çok Amaçlı Kullanılan İş Makinası Türleri Nelerdir?
Çok amaçlı kullanılan iş makinaları arasında yer alan Loder (yükleyici) genellikle yükleme işlerinde kullanılmaktadır. Loder bir traktör ve önde yükleme işlemini gerçekleştirecek olan kepçe kısmından oluşmaktadır. Kepçe kısmı hidrolik sistemler ile hareket etmektedir.
Bekoloder ise Loder makinasından farklı olarak aynı zamanda kazma işlemini de yapabilmektedir. Hem kazıcı hem de yükleyici olarak görev yapabilen bu makinada ön kısımda yüklemeyi sağlayan kepçe arka kısımda ise kazıcı bulunmaktadır. Kepçe ve kazıcı kısımları hidrolik sistemler ile hareket ettirilmektedir.
Ekskavatör makinaları alt kısım paletli, lastik tekerlekli ve kamyon şasilidir. Üst kısımda ise tahrik motoru ve kumanda tertibatı yer almaktadır. Makinanın ön tarafında kazma işlemini yapan bir mekanizma bulunur. Bu kısım farklı çeşitlilikte olabilmektedir.
Dozer makinası bir traktör ve önüne kaldırılıp indirilebilir bir şekilde monte edilmiş olan kazıcı levhadan oluşmaktadır. Tırtıklı ya da lastik tekerlekli yol yapım makineleridir.
Greyderler genel olarak tesviye işlerinde, yol yapım işlerinde ve hendek kazmak için kullanılmakta olan çok amaçlı makinalardır. Aynı zamanda uygun bir şekilde kullanılırsa tesviye ve bombelik verme, karıştırma ve yayma, malzemeyi yığma işleri ile birlikte kazıma işlerinde de kullanılan makinalardır.
İş makinaları birçok alanda kullanılan çok amaçlı makinalar olduğundan uzun vadede kullanımda arıza yapabilmektedir. Bu noktada Kompar Makina sizlere en kaliteli hizmetleri sunmaktadır. Bu hizmetler hakkında detaylı bilgi almak için Kompar Makina web sitesini ziyaret edebilirsiniz.