İş Makinesi Kule Şanzıman
Kule şanzıman, iş makinalarında hız değişikliklerinin yapılmasında etkili olan dişli mekanizmalarının tümünü oluşturuyor. Kule şanzıman çeşitleri özelliklerine göre farklı farklı tiplerdedir. Farklı tiplerde üretilseler dahi aynı özellikte tasarlandıklarını söyleyebiliriz.
Kule şanzıman çeşitleri, ağır iş makinelerinde çok sık kullanılıyorlar. Üst düzey kalitede üretilen kule şanzıman, motorun güç almasını sağlıyor. Motora güç veren etken, şanzımanın içerisindeki dişliler olduğunu söyleyebiliriz. Şaft ile diferansiyele gelen güç daha sonra aks isimli parçaların üzerinde ilerliyor. Bunun akabinde araç tekerleklerine güç aktarılır. Araçların hareket kabiliyetinin kazanmasında önemli rol oynuyor. Şanzıman sayesinde araç motoru hareket ettirilmiş oluyor. Araçların hızlarını etkilemesiyle bilinmektedir.
Kule Şanzıman Ne İşe Yarar?
Kule şanzıman motorun çalıştırılmasına önemli etki ediyor. Kule şanzımanlar; dişli, vites çatalları ve millerden oluşuyor. Belirttiğimiz tüm parçalar ahenk içinde çalışmaktadır. Araçlar dururken onları harekete geçiren ve ileriye hareket ederken onların geri gitmesini sağlayan ekipmanlardır. Ayrıca geri hareketle de ileri götüren etmenlerin başında geliyor. Çalışma esnasında da durmasını sağlayan ekipmanlardır.
Kule şanzıman;
- Otomatik vites kutusundan oluşan araçlar üzerinde vites P’deyken güvenli park yapmayı sağlar. Şanzımanın mekanik olarak kilitlenmesini sağlıyor. Tekerleklerdeki dönme hareketlerini engelliyor.
- Araçların geri yönde hareket ve kalkışlarına engel oluyor.
- Araçlar yüksek hız yaptığında da yakıt tasarrufu sağlamaktadır. Düz vitesli kutulardan oluşan araçlarda özellikle yüksek hızlarda ekonomik sürüş sağlıyor.
- Araçlara ilk hareketlerini yaptıran parçalardır. Araç kalkışları, kule dönüş şanzımanı sayesinde gerçekleşir.
- Araçlar çalışır haldeyken dahi hareket etmeyebilir. Böyle durumlarda da motoru çalışır durumda bırakır.
Kule Şanzıman Parçaları Nelerdir?
Kule şanzıman çeşitleri bazı parçalardan oluşuyor. Kule şanzımanın yapısı doğrultusunda farklı farklı parçalardan oluştuklarını söyleyebiliriz. Bu parçaları şöyle sıralayabiliriz;
- Kayıcı mil,
- Grup mili,
- Giriş mili,
- Vites çatalı,
- Senkromeçler,
- Ana mil,
- Geri vites mekanizması,
- Dişli grupları,
Kule şanzıman parçaları içerisinde; farklı yapı elemanları, otomatik şanzıman beyni ve sistemler yer alıyor.
Hareket halindeki araçlarda motor devrinin hem eğim hem de hız etkenlerine bağlı olarak yükselip alçalması söz konusudur. Böyle durumlarda kule şanzımanların tekerleklerinin devir hızlarının yükselip düşebilir. Belirtmiş olduğumuz kademeli gerçekleşen bu işlemler sayesinde ekonomik ve konfor açısından avantajlı duruma geçmiş olacaksınız. Düz vites kutulu araçlar üzerinde bahsettiğimiz işlemler, vites koluyla yapılıyor. Motor eğer yüksek devir durumundaysa üst vitese geçip onun rahatlamasını sağlar. Düşük devir durumunda olduğu takdirde de düşük vitesin olduğu alana alınıp onu rahatlatıyor. Debriyajın aracı olduğu motora gelen güç kesilir. Motorun yavaşlaması, alt vitesle olur. Motor hızlanacaksa da üst vitese basılması gerekiyor. Motorun durdurulmadan yavaşlatılmasıysa boş vitese basılarak gerçekleşir. Geri gitmek istiyorsanız da geri vitesi seçmeniz gerekiyor. Kule şanzıman çeşitleri ile ilgili detaylı bilgi almak için Komparmakine ile iletişime geçebilirsiniz. Komparmakine, uzman ekibiyle sizlere garantili ve kaliteli kule şanzıman çeşitlerini sunuyor.